Onregelmatige werktijden zijn een belasting voor je lichaam en geest. Je biologische klok raakt verstoord. De biologische klok is een inwendige klok die aangeeft wanneer je wil slapen, wakker wordt of wil eten. Een verstoring van de biologische klok zorgt dan ook voor een verstoring van je eetpatroon. Je hebt vaak minder trek of juist continu de behoefte aan minder verantwoorde voeding, waardoor je gaat snacken. Dat maakt afvallen met onregelmatige diensten een extra uitdaging.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Om je een idee te geven hoe je jouw maaltijden kunt indelen bij de verschillende diensten hebben we een aantal voorbeeld dagmenu’s voor je gemaakt. Uiteraard verschillen de mogelijkheden om te eten per beroepsgroep. Je kunt de menu’s naar wens aanpassen.

Een veelvoorkomende valkuil bij onregelmatige werktijden

Te weinig eten
Als je te weinig eet, krijg je op een later tijdstip vaak snacktrek. Probeer dit voor te zijn. Neem bij weinig honger tijdens een nachtdienst of late dienst een kleine lichte maaltijd of tussendoortje.

Enorme behoefte aan een gemakkelijke snack
KOOLHYDRAATARM AFVALLEN MET ONREGELMATIGE WERKTIJDENWanneer je moe bent ben je sneller geneigd om voor gemaksvoedsel te kiezen, zoals een candybar of koek en snoep. Dat geeft een snelle oppepper. Helaas is deze oppepper maar van korte duur en is de dip die hierop volgt alleen maar groter. Dit komt doordat je bloedsuikerspiegel enorm snel stijgt wanneer je veel suiker eet. Hierdoor gaat je lichaam insuline aanmaken om deze suikers uit het bloed op te nemen in je cellen.

Doordat je lichaam teveel insuline aanmaakt bij een overdosis suiker daalt je bloedsuikerspiegel en geeft je lichaam een signaal af dat er te weinig suiker in je bloed zit. Het gevolg is dat je zin krijgt in zoet, want zoete producten bevatten veel snelle koolhydraten en leveren dus snel energie.

Contact

Wil jij afvallen en je werkt ook onregelmatig. Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een intake gesprek of bel naar 030-6066354 / 06-18643949.