Al jaren had ik het verlangen om in verbinding te komen met de oerbron van het leven. Ik was me daar eerst echter nog niet zo van bewust, ik was op zoek naar een plek waar ik helemaal mezelf kon zijn. In mijn fantasieën zag ik dan altijd een witte kamer waar rust en vrede was. Ik zei dan ook vaak: “Als ik een ander huis krijg, dan wil ik die kamer.” Waarom wit en waarom die stilte? Ik realiseerde me dat ik op zoek was naar een plek waar ik mezelf even kon afsluiten van de buitenwereld…

Ik had het dan ook altijd over een lekker kamertje, waar ik dichter bij mijn gevoelens kon komen. Tijdens mijn werk als Customs-specialist bij diverse grote Amerikaanse computerproducenten kwam daar weinig van. Ik was op reis of ik zat meer dan 60 uur per week aan mijn bureau achter mijn computer. In deze periode kwam ik mezelf vaak tegen en raasde maar door over hoge pieken en diepe dalen.

Als ik verder terug ga in de tijd realiseer ik me dat ik eigenlijk al veel eerder onbewust met Reiki bezig was. Als klein meisje legde ik vaak mijn handen onbewust op mijn moeders zere been. Mijn moeder vond dit altijd fijn en vroeg vaak: ”Hennie: Leg je hand eens op mijn knie, het lijkt wel of de pijn dan minder wordt.” We spraken hier nooit over, ik deed het gewoon. Het was voor ons ook heel gewoon. Het had geen naam, het was zo simpel en het werkte. Niet alleen bij mijn moeder, maar ook bij vrienden en kennissen legde ik vaak mijn hand op zere plekken van het lichaam. Dit voelde altijd prettig en aangenaam voor die persoon. Soms gebeurde het ook wel dat ik dit ongevraagd deed.

In deze tijd merkte ik ook dat als ik mijn viervoeters, de hond en de kat, zat te strelen ze direct in slaap vielen. Soms zochten ze ook zelf naar mijn handen. Onze kat Tom die bij nu mij woont, is wel heel erg brutaal. Als hij merkt dat ik een Reiki behandeling ga geven loopt hij maar om mij heen, alsof hij wil vragen wanneer ik ga beginnen. Hij gaat dan naast de persoon liggen die ik ga behandelen en als ik dan de rug ga behandelen draait hij gewoon mee. Zodra de behandeling is afgelopen zien we hem niet meer.

In 1998 kwam ik via een boek voor het eerst in contact met Reiki. Met de nodige nieuwsgierigheid en achterdocht nam ik deel aan mijn eerste Reiki-cursus. In de weken die volgden kreeg ook ik mijn bewijzen dat Reiki werkte. Cruciaal was dat ik ontdekte hoe belangrijk het is om altijd jezelf te zijn. Reiki gaf mij een handvat in mijn zoektocht naar een zinvol leven en bood een goed tegenwicht in mijn drukke bestaan. Doordat ik mijzelf en anderen behandelde besteedde ik meer tijd en aandacht aan mijn emoties, kreeg ik meer rust en meer inzicht in mezelf.

Is mijn leven nu vlak of zweverig? Nee, integendeel! De pieken en dalen zijn er nog steeds, alleen geniet ik er meer van om te zijn wie ik ben en daar horen pieken en dalen bij. Het mooie van Reiki is dat het zo simpel is en dat iedereen het kan leren. Deze eenvoud is voor mij heel belangrijk. Reiki heeft zeker ook spirituele kanten, maar ik vind het belangrijk om Reiki niet te mystiek te maken. Ik hoop daarmee de drempel zodanig te verlagen, dat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen nemen en Reiki ook in hun dagelijks leven gebruiken.

In 2000 ben ik door master Alida Bos, een leerling van Grandmaster Phyllis Furumoto, ingewijd in de first en second degree van het Usui system of natural healing (Usui Shiki Ryoho). Met deze ontwikkeling en de opgedane kennis heb ik besloten om Reiki cursussen te gaan geven. Ik heb daarop de opleiding voor Reiki master gevolgd en de initiatie van Reiki master ontvangen. Nu ben er nu helemaal klaar voor om zo goed mogelijk mijn kennis en ervaringen over te brengen op anderen. Hiermee wil ik een zuivere overdracht geven in de Reikileer van leraar op leerling in de geest van Usui.

Reiki is voor mij een manier van leven, waarbij ik balanceer tussen het realiseren van mijn dromen. Reiki is voor mij meer dan alleen een methode van handoplegging. Nog steeds leer ik iedere dag, omdat ik mezelf en anderen behandel. Reiki maakt niet per definitie gelukkig, dat moet je nog altijd zelf doen. Als je het aandurft om de confrontatie met je emoties en angsten aan te gaan, kan Reiki er bij helpen dat je intenser en gezonder in het leven staat. Bloemen langs de weg: Hier is het allemaal mee begonnen. Een herinnering aan mijn lieve moeder die me tijdens mijn behandelingen altijd een liefdevolle glimlach schonk. Alleen nu heeft het een naam: Reiki.